NyhetsbrevMarbella Eiendom
Nyhetsbrev Oktober 2001.

Innhold
    Tema
  Aktiviteter
  Kveldsguide
  Begivenheter
  Nytt fra myndighetene
  Nytt fra Marbella Eiendom

  - Pensjonist i Spania - skattekonsekvenser.
- Byfestivalene i Ojen og San Pedro.
- Restauranter i oktober.
- Vurdering av markedet etter 11/9.
- Innvilgete bygningstillatelser på høyt nivå.
- “Fryktens marked” kan gi gode kjøpsmuligheter.


NyhetsbrevTema - Pensjonist i Spania – skattekonsekvenser.

På våre Generelle Info sider har vi lagt ut detaljer om skattekonsekvenser ved flytting og kjøp av bolig i Spania, samt de krav som myndighetene setter for å godkjenne skattemessig utflytting. Den nye skatteavtalen mellom Norge og Spania som trådte i kraft ved nyttår, innebærer ikke store endringer bortsett fra at man nå får fullt fratrekk for lånerenter på den kjøpte utenlandsboligen. Medaljens bakside er at man må svare for formuesskatt av boligen. Imidlertid er det mange som lurer på de skattemessige forholdene rundt en pensjonisttilværelse i Spania. Bladet Kapital nr 16/2001 inneholdt en god artikkel om dette emnet, og konkluderte med at norske pensjonister får et romsligere budsjett ved å melde flytting til Spania. Nedenfor gjengir vi de viktigste poengene ved en solfylt og skatteminimerende pensjonisttilværelse.

Globalprinsippet i skatteavtalen gjør det mulig å eksportere pensjonen slik at pensjonisttilværelsen kan nytes hvor du vil. Skatten betales til den norske stat hvis du ikke har oppnådd status som utflyttet. Oppnår du utflytterstatus til Spania vil du uten tvil beholde mest av pensjonen din. Det er ved beskatningen av pensjonen, ved gevinstskatt og ved skatt på uføretrygd du vil få de største besparelsene. I tillegg er selvsagt levekostnadene en del lavere enn i Norge. Faktisk viser den siste sammenstillingen gjort av OECD at det er 35% billigere å være forbruker i Spania enn i Norge.

Pensjonister med lave inntekter vil få de største besparelsene. Det spanske fribeløpet er kr 60.000, mens vi i Norge starter skatteprosentene på drøyt kr 30.000. Skattesatsene i Spania er også lite overraskende lavere (fra 18% til 48% i Spania mot 22% til 55,3% i Norge). Toppskatten starter i Spania på kr 529.000, mens vi i Norge sannsynligvis vil få et innslagspunkt på kr 320.000 fra 2002. Det er i tillegg flere muligheter for skattefradrag i Spania. Også kapitalskatten er en del lavere i Spania (20% mot den norske 28%), men her finnes det tidsbegrensende regler for skatteposisjonen. Selger du aksjer eller eiendom vil du uansett mest sannsynlig sitte igjen med mer hvis du skatter til Spania.

Uførepensjoner er skattefrie i Spania, men man har de senere årene begynt å kreve bevis på at man faktisk er ufør. I Spania er man ufør hvis man er invalid eller ute av stand til å ta normalt arbeid. Man har gradert uførheten i tre kategorier, men hvis man får uførestatus vil man uansett få skatterabatt.

Hvis du får utflytterstatus er det viktig å huske på at du da også meldes ut av det norske helsesystemet (folketrygden). Inntil du blir tatt opp i det spanske helsevesenet vil du måtte søke om opptak i folketrygdkontoret for utenlandssaker i en overgangsfase. Når du så er tatt opp i den spanske ordningen får du like rettigheter som alle andre spanjoler. Det spanske helsesystemet er vesentlig bedre enn det norske med bl.a. legebesøk uten egenandel og gratis medisiner til pensjonister. Her er det altså kun fordeler.

Vi har på våre Generelle Infosider beskrevet hva som skal til for å få status som utflyttet fra Norge. Kort sagt er det tre muligheter; emigrasjon, den såkalte fireårsregelen, eller ved ett års opphold med skatteplikt til Spania. Ved emigrasjon kan du ikke ha annet enn fritidsbolig i Norge og kan ikke oppholde deg i Norge mer enn totalt 3 måneder hvert år. Du kan heller ikke ha arbeidsmessig tilknytning til Norge. Fireårsregelen tilsier at du etter 4 år i utlandet anses som utflyttet skattemessig. Skattemyndighetene godtar at du kan oppholde deg i Norge tre måneder hvert år. Du må skatte til Norge i hele denne perioden, men ved utflytting etter denne regelen kan du beholde din private bolig i Norge. Ettårsregelen betyr at du får utflytterstatus hvis du kan bevise at du i dette året har betalt skatt til Spania på lik linje med andre spanjoler. Ulempen er at du i tillegg må betale skatt på pensjonen din til Norge i dette året. Denne dobbeltbeskatningen medfører høy skatt det første året, men regnestykket kan uansett vise seg å bli gunstig sett i forhold til fireårsregelen.

Norske skattemyndigheter er aldri glade for å miste skattebetalere og stiller strenge krav til dokumentasjonen. Dokumentasjonen må referere seg til deg konkret, og den må vise at du oppfyller betingelsene for skatteplikt til Spania. Det må fremgå hvilke inntekter og formuer som beskattes, og perioden for skatteplikten må klart fremgå. Spanske myndigheter har ikke spesielt gode rutiner på å fremskaffe denne dokumentasjonen, men det er langt fra noen umulighet. Man bør uansett ta kontakt med advokat før man vurderer skattemessig utflytting. Du bør også tenke på arv og det anbefales å sette opp et testament. Foreningen Norske Eiendomsbesittere i Spania og Advokatfirmaet Barfod kan bidra med nyttig og spesifikk informasjon. Lykke til med en økonomisk romslig og solfylt pensjonisttilværelse!

TOPPEN
Aktiviteter - Byfestivaler i Ojen og San Pedro.

Byen San Pedro ved Puerto Banus feirer sin skytshelgen fra 19/10 og en hel uke til ende. Festen (Feria de San Pedro) varer fra tidlig morgen og inn i de sene nattetimer i byen og rundt festivalplassen i utkanten av byen. Dette er en flott anledning til å oppleve ekte spansk fiesta med livlige andalusiske rytmer og fyrrig kultur. Som oppvarming kan man fra 8/10 til 13/10 ta del i landsbyfesten i Ojen, den hvite landsbyen i åssiden ovenfor Marbella. Her vil det gjennom hele uken være fargerike prosesjoner, konserter og oppvisninger, samt et flott fyrverkeri den 13/10.


TOPPEN
Kveldsguide - Restauranter i oktober.

El Gusto Bar & Kitchen – En liten perle av en restaurant i Marbella som ligger i samme bygning som hotell Lima (Avda. Antonia Belón 2) på sjøsiden av hovedveien Ricardo Soriano i østenden av byen. Parker i parkeringshuset under den marmorbelagte promenaden ned mot havnen og ta første vei til høyre etter trappeoppgangen fra parkeringshuset. Restauranten har eksistert i knappe 2 år gammel og drives av unge skandinaviske kokkeentusiaster med meget imponerende ferdigheter. El Gusto (“Smaken”) byr på spennende og meget smakfulle “cross over” retter dandert på originalt gourmetvis og tilberedt med ytterste perfeksjonisme. Utvalget er ikke stort, men det vil garantert friste de mest kresne hva gjelder fisk og kjøtt. Vinlisten er heller ikke lang, men har akkurat det nødvendige utvalget. Prisene er hyggelige tatt i betraktning kvaliteten. Atmosfæren er uformell og lokalene er varme og luftige. Restauranten har få bord så det lønner seg å bestille på forhånd (tlf 952 857581). En smaksrik aften er da nærmest garantert!

Aretusa – Denne restauranten ligger i havnen i Puerto Banus og byr på meget god italiensk mat tilberedt akkurat slik den skal. Menyen er lang og alle i følget vil garantert finne noe som kan friste. Dette er en av de beste italienske restaurantene i Marbella-området og har meget lun og hyggelig stemning. Vinlisten er lang og byr på alt fra gode rimelige italienere til tunge spanjoler av ypperste klasse. Prisene er ikke de rimeligste, men kvalitet og stemning gjør at man ikke har problemer å bla opp noen tusen pesetas ekstra. Det hjelper også at betjeningen er hyggelig og personlig. Restauranten er selvsagt populær og det kan lønne seg å bestille bord (tlf 952 812898).

Taj Mahal – Denne lille familiedrevne iniske restauranten nær San Pedro tilbyr antagelig mest for pengene for tilhengere av det indiske kjøkken. Maten er meget smakelig og menyen inneholder alt du forventer fra denne regionen.

TOPPEN
Begivenheter - Vurdering av markedet etter 11/9.

Mange potensielle boligkjøpere lurer på hvordan boligmarkedet i Spania vil utvikle seg fremover med fallende aksjemarkeder, haltende økonomier, introduksjon av Euroens sedler og mynt, og økt terrorfrykt. Det er ingen tvil om at gjerdesitterne har økt i antall og vi har i tidligere nyhetsbrev argumentert for at dette ikke nødvendigvis vil være riktig strategi hvis man har en kjøpshorisont på 2-3 år.

Internasjonalt sett kan man anta at fallende aksjemarkeder kan ha en negativ effekt fordi mange potensielle huskjøpere har midler bundet opp i fond som har falt betydelig. I Norge har fondsindustrien fremdeles en svært liten del av den private formuen så norske kjøpere er ikke spesielt påvirket av aksjemarkedene annet enn via den generelle negative tonen. Det viktigste for Solkystens eiendomsmarked er selvsagt hvordan de internasjonale klientene i de største markedene (Tyskland, England, Irland, Frankrike) vurderer situasjonen.

Vi har ikke sett noen nevneverdig nedgang i interessen fra disse markedene, men det ser ut til at man tar seg noe lenger tid til å finne det rette objektet. Den lave renten i Europa gjør også sitt til å holde eiendomsinteressen oppe. Investorer som selger ut fondsmidler og aksjer, setter ikke nødvendigvis disse midlene inn på kontoer med lave renter, men vurderer fast eiendom som et gunstig plasseringsalternativ. Intet er endret i den europeiske demografien (eldrebølgen er fremdeles rett rundt hjørnet) og klimaet på Solkysten er fremdeles det beste på fastlands-Europa. Utbyggingen er ennå langt mindre enn etterspørselen etter en bolig i syden. Likevekt mellom tilbud og etterspørsel ser ikke ut til å kunne oppnås før om flere år. I tillegg er prisene på Solkysten fremdeles langt under alternative områder med dårligere klima (sør-Frankrike, Italia).

Den økte terrorfrykten etter det fryktelige angrepet på New York 11/9 kan ha en midlertidig demper på markedet fordi potensielle kjøpere rett og slett ikke drar på visninger pga frykt for å fly. Dette skjønner selgerne og venter til frykten avtar. Prisene vil derfor ikke nødvendigvis falle, men man kan se en utflating i prisnivået. Selvsagt vil selgere som av forskjellige grunner er tvunget til å selge, muligens gjøre dette til lavere priser. Dagens marked kan derfor by på enkelte gode kjøpsmuligheter, men disse mulighetene forsvinner straks samfunnet vender tilbake til det normale. Historien viser at dette normalt skjer raskere enn man skulle anta.

Solkysten har levd med baskiske separatister og ETA-frykt i mange år uten at dette har hatt noen spesiell effekt på verken huskjøpere eller turister. Marbella-området har også mange innbyggere med arabisk bakgrunn, men de fleste skjønner at svært få arabere ikke er synonymt med ekstremister og terrorister. Intet tyder på at araberne i området ønsker å trekke seg ut, men skulle dette skje vil det mest sannsynlig påvirke de øverste prisklassene.

Det blir spennende å se hvordan markedet utvikler seg i månedene fremover, men vi mener (selv om innser vår inhabilitet) at påstandene om at markedet vil falle er gale. I tillegg har norske kjøpere fremdeles en god rabatt i valutakursen hvor Euro mot kroner fremdeles ligger mellom 8 og 8,10.

TOPPEN
Nytt fra myndighetene - Innvilgete bygningstillatelser på høyt nivå.

Estepona – Innvilgete bygningstillatelser på høyt nivå.
I august har myndighetene innvilget 342 byggelisenser for både indivduelle hus og større leilighetskomplekser. En av lisensene ble gitt hotellkjeden Marriot som skal bygge 224 luksusleiligheter i et planlagt hotellkompleks. I tillegg er det gitt tillatelse til utvikling av området “Parque Central” nær Avenida Juan Carlos I, hvor onsdagsmarkedet foregår i dag. Gruppen Aja Inmobiliaria er største eier av tomten og vil snart starte bygging av leiligheter. Det vil også bygges et nytt teater på området.

Marbella – Detaljomsetningen er fremdeles høy.
Tall fra Apymen, småbedriftorganisasjonen i Marbella, viser at omsetningen i juli og august steg 28% sammenlignet med samme periode i fjor. Det totale antall konsumenter falt noe som man mener indikerer en større generell kjøpekraft blant innbyggerne.Tallene viser også at 70% av handelen foregår i større kjøpsentre, mens kun 30% handler i de mindre butikkene.

Marbella - Bøter gitt for ulovlig trefelling.
De første tre måndene siden den nye loven for beskyttelse av hageanlegg og trær ble innfært er det gitt bøter for ESP 36 mill (ca kr 1,7 mill). Blant synderne som er bøtelagt for ulovlig trefelling og for å ha miskjøttet hageanlegg, er urbanisasjoner i Hacienda Las Chapas, Sierra Blanca, Calle Santa Lucía, Restaurante Le Meridien og selskapet Pinogolf.

Costa del Sol – Turistene er fornøyde.
En undersøkelse blant hjemvendende turister på Malaga flyplass i august viser at de aller fleset er meget fornøyde med oppholdet. De fremhever maten, klimaet og de vennlige lokale som de viktigste faktorene, og de fleste kommer gjerne igjen. Dette er gode nyheter for boligkjøpere som vurderer å finansiere boligkjøpet med utleie.

Malaga – Protest mot misvisende markedsføring.
Boligkjøpere i et nytt kompleks i Camino de Los Almendrales, Atalaya de Olletas, har protestert høylytt mot det de mener er misvisende markedsføring. Prospektene lovet fellesarelaer med alle servicetilbud, sportsfasiliteter og barnepark uten at noe av dette er blitt gjennomført. Dette viser hvor viktig det er for kjøpere å vurdere kavilteten og rykte til både utbyggeren og eiendomsmegleren når man skal kjøpe bolig.

TOPPEN

Nytt fra Marbella Eiendom - “Fryktens marked” kan gi gode kjøpsmuligheter.

De norske "gjerdesitterne" har økt i antall, mens det internasjonale markedet fremdeles viser sunn etterspørsel. Vår spanske partner har den seneste tiden faktisk økt salgsstaben med 10 meglere for å møte etterspørselen fra det internasjonale markedet. Det spanske markedet er også i en positiv utvikling. Mange ser således ut til å benytte den siste tidens internasjonale usikkerhet til å dra på “bargain hunting”. Disse mulighetene vil som regel oppstå i prosjekter som er i ferd med å ferdigstilles og hvor investorer selger ut de resterende enhetene før siste innbetaling. Denne høsten kan derfor vise seg å være en god mulighet til å finne det rette objektet. Ta gjerne kontakt med oss for visninger.

Vi har tidligere annonsert større tomter for utbygging. Flere av disse er nå solgt og er under prosjektering. Disse prosjektene vil i de nærmeste månedene bli kagt ut for salg flere prosjekter; blant annet et strandprosjekt øst for Marbella i Los Monteros-området.

Vi er også i ferd med å reise kapital til et mindre prosjekt nær Mijas; et område som forøvrig opplever stor grad av utvikling og interesse fra kjøpere. Prosjektet trenger ca. kr 30 millioner og potensielle investorer bør ta kontakt med oss. Prosjektet vil ha en egen prosjektadministrasjon og investorene trenger ikke bidra med annet enn kapital (“sleeping investors”). Avkastningsmulighetene er meget gode. Vårt prosjekt La Cala Hills i Mijas Costa ved Mijas golfbanene ligger i samme område og har solgt meget godt. Vi vil snart legge ut flere faser av dette prosjektet.

Vi minner også om vår satsning på kysten ved Barcelona. Spesielt Costa Brava er en kyst som burde appellere til alle som vurderer boligkjøp i sør-Frankrike. Den siste utgaven av bladet Norsk Golf inneholder en meget positiv artikkel om golfbanene i Costa Brava og burde leses. Det kan se ut som om den økte internasjonale interessen for Costa Brava kan skape en boom i dette flotte området. Det kan derfor vise seg at dagens relativt gode prisnivå i dette området gjør det til et godt tidspunkt å investere her. Ta kontakt med oss hvis du ønsker visninger i dette området; en visning som enkelt kan kombineres med en hyggelig langhelg i flotte Barcelona.

TOPPEN

Tilbake til Nyhetsbrevsiden
dot

Jan Aaseth
Tlf/Faks: 22503012
Mobil: 97121313 / 91754607
E-mail: info@spainliving.com