AktivitetsguideMarbella Eiendom
AktivitetsguideBEGIVENHETER OG AKTIVITETER FOR MARBELLA-OMRÅDET

Spanjolene er flinke til å markere begivenheter og trenger som regel ikke mange unnskyldninger for å sette i stand en fargesprakende fiesta. Nedenfor listes begivenheter som man bør få med seg når man er i Marbella-området. I tillegg gir vi også en oversikt over sommer og vinteraktiviteter som man kan prøve seg på mens man nyter oppholdet i Spania.

Innhold
    Begivenheter
  Aktiviteter
        Sommer
        Vinter
        Hele året

  - Liste over årlige begivenheter i Marbella og Andalucia.
- Sportslige og kulturelle aktiviteter.
- Fra mai til oktober.
- Fra oktober til mai.
- Uansett årstid.


ÅRLIGE BEGIVENHETER I MARBELLA-OMRÅDET OG ANDALUCIA.

JANUAR
 • DE VISE MENN-FEIRINGEN (overalt, 5. og 6. januar)
  Den spanske julen fortsetter helt til festen til ære for de tre vise menn den sjette januar. Det er på denne dagen som er en offisiell fridag i Spania, barna offisielt mottar gavene sine. Festivitasen konsentrerer seg rundt de tre kongenes prosesjon som arrangeres i alle spanske byer og landsbyer om kvelden den femte januar. Da vil de vise mennene dele ut hundrevis av kilo med godteri til tilskuerne og gi gaver til de som ikke har så mye. Kirkene vil være dekorert i enkel til overdådig målestokk. Spesielt kirkene i Malaga, Mijas, Fuengirola, Nueva Andalucia og Estepona er verdt et besøk.

 • SAN ANTON FESTIVALEN (Mijas, 17. januar)
  I midten av januar arrangeres San Anton festivalen i Mijas med en pilgrimsferd i vogner overlesset med mat og blomster til den hellige kilden i Mijas. Mijas vil denne dagen være åsted for en utendørsfest med mye sang og dans. San Anton er i utgangspunktet dyrenes høyeste beskytter. De lokale tar med seg sine kjæledegger til kirken slik at de også kan få velsignelse av den lokale presten. Imidlertid er San Anton også alle ugifte kvinners helgen. De lokale ugifte jentene vil på denne dagen hive småsten på San Anton statuen hvorpå de etter sigende skal kunne se ansiktet på sine fremtidige tilkommende ektemann. Det vites ikke om noen noen gang har opplevd dette, men ugifte har ingenting å tape på å gjøre et forsøk.

FEBRUAR
 • KARNEVAL I MARBELLA (februar/mars)
  Karneval i Marbella I månedsskiftet februar/mars er karnevaltid i Marbella med fargerike prosesjoner og mange lokale fiestaer. I 2003 starter karnevalet lørdag 1. mars med valget av "God Momo" og "Goddess Venus", og avslutter med den tradisjonelle "Gravleggingen av sardinen". Det vil være arrangementer gjennom hele uken. Lørdag (én uke etter) avholdes den tradisjonelle karnevalskonkurransen i Marbellas kongresshall med innslag fra lokale musikkgrupper kjent som "comparsas" og "chirigotas". Karnevalet avsluttes søndag 9. mars med den store paraden. Denne starter fra Municipal Stadium kl 18 og vil gå på kryss og tvers gjennom Marbellas gater før den ender i Carlos Mackintosh avenyen. På kvelden vil karnevalet behørig avsluttes med en skikkelig fiesta i Alameda Park med opptredener av diverse artister.

MARS
 • BYFESTIVAL I FUENGIROLA (midten av mars)
  Fuengirola Feria de los Pueblos er en internasjonal festival som arrangeres i midten av mars på festivalområdet i Fuengirola. Man vil her få en solid smak av verdens kulturelle mangfold representert ved artister og utstillere fra nærmere 40 nasjoner. Man vil få presentert det beste innen tradisjonell musikk, mat og kultur.

 • INTERNASJONALT MOTORSYKKELTREFF(midten av mars i Benalmadena)
  Den midterste helgen i mars avholdes den årlige motorsykkelfestivalen i Benalmadena. Dette er en av de største arrangementene til den Internasjonale Motorsykkel Føderasjonen, og vil tiltrekke seg 25.000 motorsyklister og nærmere 400.000 tilskuere. Man kan anta at mange av deltagerne vil forlenge oppholdet sitt noe for å nyte den deilige våren i Marbella.
APRIL
 • OKSELØP I ARCOS DE LA FRONTERA (Påsken)
  Påskefeiringen i Andalucia og spesielt i Sevilla er kjent verden over noe det store antallet påsketurister i området vitner om. Palmesøndag markerer starten på favorittuken til mange av de lokale siden de da har anledning til å paradere med sine hellige figurer gjennom gatene i et spektakulært skue av anger og tro. For utenforstående kan selvpiningen som enkelte overreligiøse fantaster forsøker seg på, virke noe grotesk, men majoriteten nøyer seg med å gå stille gjennom gatene i sine tildels fargerike kostymer. Prosesjonene i Malaga er som oftest de mest interessante. De vil finne sted hver dag fra tidlig kveld og ofte helt til soloppgang. Dette er det verdt å få med seg.

  Hvis du vil oppleve en spennende spansk påskefeiring litt utenom den verste turiststrømmen, må du ta veien til landsbyen Arcos de la Frontera og ta del i vårens villeste okseløp.

  Arcos de la Frontera er en av de hvite landsbyene i Andalucias "los pueblos blancos". Landsbyen klynger seg til fjellsiden ovenfor elven Guadalete kun noen kilometer fra sherrydistriktet og byen Jerez de la Frontera. Påskefeiringen varer flere dager med fargerike prosesjoner hver morgen og kveld. Feiringen når sitt høydepunkt 1. Påskedag når oksene slippes løs i landsbyens gater og de lokale heltene løper om kapp med de ville dyrene.

  Oksene fra Arcos de la Frontera er meget kjent og ettertraktet blant tyrefekterne i Spania fordi de er de største og mest utholdende. Selv om okseløpet i Arcos de la Frontera ikke helt kan måle seg med storebror San Fermin festivalen i Pamplona i juli, er det en god nummer to. Det første okseløpet finner sted om morgenen og avsluttes før lunsj. De som har vært tøffe nok til å løpe foran eller ved siden av oksene gjennom gatene i landsbyen tar da en velfortjent lunsj. Etter et langt og fuktig måltid hvor tilskuerne og potensielle løpere har fått tid til å manne seg opp, begynner det andre okseløpet. Oksene i dette løpet er som regel mye større og sterkere enn i det første løpet. Løpet anbefales ikke for begynnere, men hvis man absolutt føler trang til å utfordre oksene, kan det være lurt å være tilskuer i det første løpet for å se hvordan de lokale gjør det. Lykke til!

MAI
 • FIESTA DE LA CRUZ (overalt, men spesielt i Granada, første uken i mai)
  Den spanske tradisjonen med maikorsene hvor man lager store kors med blomster og utskjæringer, har sine røtter mange hundre år tilbake. Nå er reisingen av maikorsene, i tillegg til å være en religiøs skikk til ære for vårens og naturens undre, også blitt en turistattraksjon. Reisingen av de flotte små og store blomsterdekorerte korsene i gater og på terrasser er blitt et sentrum for fest og dans. De fleste andalusiske byer har sin egen form og grad av feiring, men Granada gjør det største nummeret ut av festen og har laget en årlig ukelang Feria ut av denne "Fiesta de la Cruz".

JUNI
 • FERIA i MARBELLA: (andre uken i juni)
  Den andre uken i juni arrangeres den årlige Marbella festivalen. Denne festivalen som er en av mange spanske såkalte ferias, er en god unnskyldning til å oppleve ekte andalusisk fiesta dag og natt en hel uke til ende. Klikk her for detaljert program over begivenheter og aktiviteter under festivalen.
JULI
 • HULEFESTIVALEN I NERJA (Nerja, slutten av juli)
  Den mest spektakulære ved byen Nerja noen kilometer øst for Malaga er de fasinerende hulene i åssiden utenfor byen. Dryppstensgrotten inneholder flotte katedraler og 20.000 år gamle veggmalerier. Den store katedralen er omformet til en stor konserthall hvor det avholdes spesielle konserter. Hulefestivalen i 2003 vil være den 40ende i rekken, og vil nok som tidligere tiltrekke seg flere store stjerner. Den største av dem alle var den verdenskjente operastjernen José Carreras som opptrådte på festivalen i 2001. Ta kontakt med turistinformasjonene i området for billetter.


AUGUST
 • ABSOLUTT HØYSESONG
  Halve Madrid og mesteparten av Europa tilbringer august i Marbella-området. Da er det både for varmt og for lite plass til festivaler o.l.

SEPTEMBER
 • FERIA I TORREMOLINOS (begynnelsen av september)
  Den årlige festivalen i Torremolinos er noe mer turistpreget enn byfestivalene ellers på kysten. Det kan uansett være spennende å ta en tur innom for noen timer.

 • FERIA I RONDA (midten av september)
  Den årlige Ronda-festivalen er en skikkelig fiesta som man bør oppleve. Etter dansing og tapas i gatene hele dagen, kan man oppleve fantastisk tyrefekting på ettermiddagen. Etter at man har fått seg noen timers søvn er det opp igjen for og ta del i fiestaen på festivalområdet til langt ut i grålysningen.
OKTOBER
 • FERIA I FUENGIROLA (begynnelsen i oktober)
  Alle byer i Spania har sin egen festival hvor byens skytshelgen feires. Bygatene vil om dagen bli omdannet til dansegulv hvor de feststemte innbyggerne koser seg med tapas og kald Sherry Fino. Om kvelden fortsetter festen på festivalområdet nord i byen hvor både gamle og unge tar aktiv del i festivitasen til langt ut på morgenen.

 • FERIA I SAN PEDRO (tredje helgen i oktober)
  San Pedro festivalen er årets siste i Andalusia, og vil i én uke fra rundt 19/10 være stedet for fri livsutfoldelse. Bygatene vil om dagen bli omdannet til dansegulv hvor de feststemte innbyggerne koser seg med tapas og kald Sherry Fino. Om kvelden fortsetter festen på festivalområdet nord i byen ved Ronda veien med et relativt bra tivoli som kan være morsomt for både store og små.

NOVEMBER
 • I november skjer det lite på festivalfronten i Marbella. Da kan man heller fokusere på å forbedre forrige golfrunde på en av de mange banene i området.
DESEMBER
 • DIA DE LOS SANTOS INOCENTES (28. desember)
  Spanias svar på 1. april, dagen hvor spøkefugler får boltre seg fritt. Denne dagen arrangeres det også ofte fester i Spania, og Malaga er intet unntak. Tusenvis av feststemte mennesker vil trekke opp i åssiden ved Malaga til La Venta de San Cayetano i Puerto de la Torre. Fra 12 og utover vil det serveres Malagavin akkompagnert av såkalte "pandas" (musikkgrupper) som konkurrerer med hverandre ikledd fargerike hatter med papirblomster og sløyfer. Musikalsk er det ikke noen enorm opplevelse, men med entusiastisk bruk av tamburiner, symbaler, gitarer og feler blir det som regel spennende. Verdiales konkurransen er en del av Malagas eldre kultur og kan dateres tilbake til maurerne i Andalucia.

TOPPEN
SPORTSLIGE OG KULTURELLE AKTIVITETER.

De fleste aktiviteter kan gjøres hele året i Marbella, men enkelte sysler passer best sommer eller vinter. Bading er for eksempel best om sommeren, mens lange gåturer er best om vinteren pga sommervarmen.

Aktiviteter om sommeren fra mai til oktober.

 • CABLE SKIING (Guadalmina/San Pedro): Kabelvannski i San Pedro
  Vannski er som oftest noe man prøver på sjøen med leid utstyr fra en av de mange chiringuitoene langs stranden. Imidlertid har det en stund blitt tilbudt en noe annerledes vannskiopplevelse på en innsjø ved San Pedro i Guadalmina-området. Attraksjonen kalles "Cable skiing" og er en mekanisert anordning som er satt opp ved innsjøen. Man trenger altså ingen båt for å få vannskifølelsen. Man hekter seg kun på wiren som er hengt opp i en sirkelform på innsjøen. Vannskifølelsen er den samme som på havet med eneste forskjell at man ikke kan hoppe i bølgene fra en motorbåt. Flere kan kjøre samtidig og attraksjonen er populær blant innbyggere som ønsker å prøve annerledes vannskikjøring ellers som ikke har mulighet eller penger til å leie seg en kort og dyr vannskitur ved stranden. Følg skiltene "Cable skiing" fra San Pedro og se om du kan mestre denne innsjøens utfordring. Ta en titt på operatørens webside.

 • BADING OG STRANDLIV
  Marbella har hundrevis av strender og omtrent like mange chiringuitos (strandbarer) som serverer mer eller mindre topp mat og drikke. Strendene er generelt best på østsiden av Marbella, men man kan også finne bra steder på vestsiden. Nordmenn vil kanskje mene at det er badetemperatur året rundt i Marbella, men når det kryper ned mot 14-15 grader på vinteren er svømmebassenget best. Bra badetemperaturer (dvs over 18 grader) kan man som regel nyte fra mai til oktober. Det er sjelden bra bølger i Marbella-området. Body-surfing og vindsurfing må man derfor dra til Costa de la Luz (forbi Gibraltar) for å gjøre. Byen Tarifa er kjent som det riktige stedet for dette.

  De "hotteste" strendene i Marbella er for tiden Mistral Beach ved hotell Cortijo Blanco og Pedros Beach. Strendene ligger ved siden av hverandre mellom Puerto Banus og San Pedro. De tilbyr alle former for vannsport, bra Chiringuitos med god mat og drikke, og en internasjonal atmosfære av unge og ikke fullt så unge soltilbedere. Dette er strendene hvor du vil møte de samme som du møtte kvelden før på nattklubben Olivia Valere. Også Bora Bora Beach i den vestre enden av strandpromenaden i San Pedro er populær og har en hyggelig og god restaurant like ved. For de mer familieorienterte soltilbederne, kan vi anbefale Golden Beach ved Elviria 9 km øst for Marbella hvor sanden sannsynligvis er den beste på hele Solkysten. Det er også landgrunt og perfekt for små barn. Det finnes i tillegg mange strandbarer med både vått og tørt.

 • KITE SURFING (Tarifa, Costa de la Luz):
  I Tarifa (45 minutter nedover langs kysten fra Marbella) blåser det alltid. For de som ønsker vind og høye bølger er dette stedet. Det har også en del "kite-bums" funnet ut, og man vil oppleve en viss frigjort atmosfære som kan minne om blomstertiden på 60-70-tallet. Kite surfing er den siste avarten innen windsurfing hvor man står (og hopper) på brett bak en dragelignende fallskjerm. I denne halsbrekkende øvelsen er surferen like mye i luften som på toppen av bølgene. På grunn av de gode vindforholdene finner man verdens beste surfere nettopp her og det er meget lett å bli imponert.

  Kite surfingImidlertid kan vanlig sportsinteresserte utfolde seg også. Fordi hastighetene kan bli store og hoppene høye, bør man ikke bare hive seg ut i dette. Det finnes muligheter for å leie utstyr og for å få opplæring. Normal vindsurfing, dykking, sykling, seiling, riding, fisking og et vel av andre utendørsaktiviteter har gode vilkår i historiske og lille Tarifa.

 • TYREFEKTING:
  Tyrefekterstadioene i Puerto Banus, Estepona, Marbella og Mijas har tyrefekting hver søndag gjennom hele sommeren. Mange berømte matadorer besøker nettopp disse arenaene. Se etter plakater i Marbella-området for tidspunkter og utvalgte matadorer.

  Tyrefekterarenaen i Ronda (Real Plaza de Toros) er den eldste av de 5 såkalte Maestranza arenaene i Spania og antas å være selve krybben til den spanske tyrefektertradisjonen. Den ble innviet 19. mai 1785 under oppsyn av Maestranzaen som var en organisasjon ansvarlig for den militære og almenne utdannelsen til aristokratiet. Arenaen har også et flott tyrefektermuseum som er verdt å få med seg. Man må heller ikke glemme å ta en titt på Palacio de Salvatierra fra 1784, de historiske portene og de arabiske badene fra 1300-tallet. Skal man først oppleve tyrefekting bør man unne seg en tur til Ronda.
TOPPEN
Aktiviteter om vinteren fra oktober til mai.

 • SKI I SIERRA NEVADA
  Sierra NevadaForholdene i Sierra Nevada er meget bra for tiden og man kan regne med skikkelig påskeføre fra nowmber og helt frem til slutten av mars. Fra Marbella tar det 2 timer til Sierra Nevada på meget gode veier. Ta motorveien til Malaga og følg skiltene til Granada. Når du nærmer deg Granada er det bare å følge skiltene til Sierra Nevada. Det er ca 30 km til Sierra Nevada fra Granada. Det kan være gunstig å ha et sett med hurtigkjettinger i bilen i tilfelle man skulle bli overrasket av dårlig vær. Disse kan kjøpes på vertshusene man passerer på vei opp til fjellet.

  Når man ankommer skilandsbyen er det bare å parkere bilen i garasjeanlegget som er bygget under landsbyen. Parkeringen koster ca kr 150 pr døgn. Skilandsbyen ligger 2500 m over havet og den høyeste toppen i området er Sierra Veleta på 3500 meter. Heiser og gondoler starter fra landsbyen og alt er i gangavstand. Heiskort koster ca kr 250 pr dag. Heissystemet er uten billettsperrer og dagskortet kontrolleres kun visuelt.

  Det finnes mange overnattingsmuligheter, men det kan lønne seg å bestille på forhånd da det av og til kan være fullt. Dette gjelder spesielt i helgene. Man kan finne moderate hoteller til kr 500 pr natt for et dobbeltrom til mer eksklusive alternativer. Det tilbys også 4 og 6 manns rom på noen av hotellene. Hvis man ønsker seg litt luksus er Melia Sol en Nieve i sentrum det beste hotellet. Her koster et dobbeltrom i høysesongen (januar og februar) ca kr 1400 pr natt. Hotellet er nytt, har meget bra standard med svømmebasseng, skøytebane, boblebad og alt man trenger etter en lang dag i bakken.

  Det er ikke så fryktelig mange restauranter i landsbyen. Vi kan imidlertid varmt anbefale Restaurante Ruta del Veleta som ligger noen gater opp i åssiden ovenfor landsbyen. Her serveres fantastiske retter tilberedt med dyktige gourmethender som ikke tar seg all verdens betalt. De er også kjent for å ha en meget god vinkjeller. En 3 retters middag for to med god vin vil koste ca kr 700. Personalet er meget serviceinnstilt, men kan nok ikke sies å være flytende i engelsk. Hvis man ønsker å danse salsa utover natten er det gode muligheter på mer eller mindre ungdommelig steder. De beste stedene er Soho, Sol, Mango og Hippodrome.

  Sierra Nevada er et meget spansk skisted med ikke for mange utlendinger. Ikke forvent livlige after-ski steder. Spanjolene slapper heller av med rolig musikk og et kortspill etter skikjøringen. Det mest populære stedet er Crescendo i landsbyen. Ha en god tur!

 • ORGANISERTE UNGDOMSAKTIVITETER
  OpplevelserAlle byer av en viss størrelse på Solkysten har et statlig sponset ungdomskontor med eneste formål å aktivisere ungdommen i området. De arrangerte aktivitetene har etter hvert blitt meget populære og sofistikerte. Aktivitetene passer for aldersgruppene fra 12 til 30 år, men man deler inn i mindre aldersbestemte grupper for å tilpasse ferdighetsnivået til aktivitetene. Alle aktivitetene inkluderer transport, profesjonelle instruktører, utstyr og forsikring. Sikkerheten er i høysete og foreldre trenger ikke engste seg for å sende barna sine på disse arrangerte turene. I mars og april arrangerer Fuengirola avdelingen fjellklatring i Mijas og elverafting i Benahavis, mens avdelingen i Estepona har spesialisert seg på skiturer til Sierra Nevada.
TOPPEN
Aktiviteter som passer hele året.

 • BALLONGFERD I ANDALUCIA (ved Ronda): Ballongferd i AndaluciaBallongferder er blitt meget populære både som sport og markedsføringsmedium. Nå tilbys også ballongferder til turister som ønsker en annerledes opplevelse av den sør-spanske naturen. Ballongferder er spennende og trygt. Det er en sann opplevelse å føle stillheten og nærkontakt med ørner i en kurv under en oppvarmet ballong. Innenlandsområdet i sør-Spania er et ideelt sted for denne type aktivitet, og byen Ronda (ca 45 minutter fra Marbella) er base for ballongselskapet Aviación del Sol drevet av den engelske ballongpiloten Graham Elson og hans kone Pam. Graham har holdt på siden 1979 og har mer enn 3500 flytimer bak seg. Med kommersielle flylisenser fra England, Spania, USA og Kenya er Graham absolutt kvalifisert for å ta deg opp under skyene.

  Hvordan vil en dag under ballongen arte seg?
  Ballongferd i Andalucia Man starter grytidlig fordi vindene er på sitt svakeste rett etter soloppgang og gir optimale forhold for ferden. Ballongen legges ut på startfeltet og festes sikkert til kurven. Ballongen fylles først opp med en kaldluftsvifte før Graham tenner de doble propanbrennerne. Luften i ballongen varmes dermed opp og får den til å reise seg. Mannskapet kontrollerer inflateringen, men passasjerene kan også få lov til å prøve seg. Ballongen vil på dette stadiet være festet med tau til selskapets bil for sikkerhets skyld. Passasjerene blir grundig briefet om hva de kan forvente seg under ferden og om hva de kan og ikke kan gjøre. Når det er tid for å hoppe om bord i kurven får man instruksjon om hvordan man skal plassere seg ved landing. Så er det bare å slippe festene og stige til værs. Dette er et magisk øyeblikk for alle nybegynnere (dvs de fleste) og man slipper ikke unna adrenalets påvirkning på kropp og sjel når ballongen stiger mot himmelen. Så tar vinden over og man kan fullt ut nyte det flotte landskapet og stillheten. Og hvem vet hvor man havner..

  For å booke en champagnefrokostferd eller for mer informasjon, kontakt Graham Elson i Ronda på telefon/fax + 34 95 2877249, eller på e-mail: ballonspain@mercuryin.es

 • La Concha, MarbellaBESTIG LA CONCHA FJELLET I MARBELLA
  Det majestetiske og særpregede fjellet La Concha som ruver over Marbella, er enklere og bestige enn mange tror. Enhver som besøker Marbella over lengre perioder bør ha tatt turen opp til dette flotte utsiktspunktet. Klikk her for oppskriften på veien til toppen.

 • SELWO NATURPARK (New Golden Mile ved Estepona)
  Selwo er en dyrepark som ligger på New Golden Mile nær N-340 avkjørselen til Cancellada ved Estepona. Den åpnet i november 1999 og er et flott sted å tilbringe en hel dag med familien. Parken inneholder mange tropiske fugler og dyr som tigre, løver, elefanter og bøfler. Halve parken er lagt opp med gangstier hvor man kommer tett opp til dyrene, mens resten er safaribasert hvor man ser dyrene fra lastebiler.

  Ledelsen for Selwo-parken ønsker ikke at man skal kjede seg. Derfor har de etter et års drift hvor man har fokusert på tett observasjon av dyrene i deres naturlige element, endret konseptet til å inkludere mer deltagelse og opplevelse nærmere de store dyrene. De har også laget hinderløyper hvor man selv kan utforske nye områder og hvor det plutselig kan dukke opp regisserte overraskelser man må takle.

  De har også bygget klatrevegger, skytebaner og bueskyterarena. Afrikanske danseshow vil også fremføres regelmessig. Kombinasjonen av alle attraksjonene gjør parken absolutt verdt et besøk med interessante opplevelser fra øyeblikket man setter foten sin i parken.

 • SYKLING
  Sykling har de senere årene seilt opp som favorittsport for mange spanjoler. Problemet er bare at det er stor mangel på sykkelveier i spanske byer slik at ulykkesrisikoen er høyere enn hva nord-europeere er vant med. Malagaprovinsen har 56 lokale sykkelklubber av mer eller mindre profesjonell karakter. Det arrangeres landeveisritt for de seriøse og terrengløp for både mosjonister og konkurranseutøvere. På grunn av en noe høyere ulykkesprosent fokuseres det på sikkerhet hvor regler som for oss virker temmelig selvsagte, blir poengtert med stor tyngde. For eksempel understrekes det at syklister må holde seg på ytre side av veien, ikke må sykle to ved siden av hverandre, må vike for biler som svinger til høyre, må ha lys og refleks samt at motorveien ikke er egnet sykkelterreng. I motsetning til hva mange tror er man i Spania strenge med kjøring av ethvert kjøretøy i påvirket tilstand, og syklister er intet unntak og blir titt og ofte testet av politiet. Hjelm er også påbudt, men dette er i ferd med å endres til ikke å gjelde terreng og landsbygater. Uansett bør syklister i Spania være varsomme og ta ekstra forholdsregler i en kultur hvor kjøremønsteret er noe annerledes enn på nordligere breddegrader.

 • HESTEVEDDELØP (Mijas):
  Mijas hesteveddeløpsbane åpner sommersesongen 1. juli og løpene pågår hver lørdag til den første uken i oktober. Banen vil også være åpen for publikum om kvelden alle ukedager i sommermånedene med åpne barer, restauranter og sportsfasiliteter som vil være ferdig utbygget i løpet av noen måneder. I tillegg vil det hver fredag avholdes sprangridningskonkurranser samt musikkonserter de fleste kvelder. Sesongen ender i begynnelsen av oktober med hesteauksjon. Da starter vintersesongen med daglige veddeløp.

 • GOLF
  Marbella har i kampen om Europas turister satset stort på golfmarkedet for å tiltrekke seg turister året rundt. For mer enn ti år siden ble mange prosjekter startet og idag er det over 50 golfbaner innenfor en halvtimes kjøring fra Marbella. Noen er bedre enn andre, men standarden er generelt god. Etterspørselen er stor og betalingsevnen blant befolkningen likeså. Dette har nedført at greenfee prisene har tatt fullstendig av og det er nå sjelden man slipper unna med rundepriser under kr 600. Utenom høysesongen fra september til april blir prisene redusert noe. Man bør også være klar over at i april og september huller de fleste banene greenene. Dette forringer greenkvaliteten betraktelig i ukene etter luftingen uten at rundeprisene reduseres. Ved booking bør man derfor sjekke når greenhullingen er foretatt.

  I tillegg til generelt gode golfbaner med standarder norske baner kan drømme om, finner man noen av Europas beste golfbaner i området. Spesielt Valderama som ligger i Sotogrande-området 25 minutter vest for Marbella, er kjent. Her ble den prestisjefylte Ryder Cup arrangert i 1997 hvor de fleste av verdens beste golfere deltok. Greenfeespill er begrenset og man må bestille noe tid i forveien. Det koster ca kr 1500 for en runde her, men tatt i betraktning de fantastiske baneforholdene og omgivelsene vil de viderekomne synes vil opplevelsen være verdt prisen.

  I samme område ligger Sotogrande Golf. Denne golfbanen er også av meget høy standard og har begrenset greenfeespill. Den ligger ned mot havet i det eksklusive villaområdet Sotogrande og er vel verdt en runde for de viderekomne. Nedover mot Gibraltar kan vi trekke frem San Roque og Alcaidesa som meget gode og utfordrende alternativer. Her er det lettere å få spilt.

  Videre mot Marbella er El Paraiso, Atalaya, og de to banene i Guadalmina gode alternativer for de som ønsker parkbaner med varierte utfordringer. Her koster det ca kr 600 for en runde og det er relativt enkelt å få tid. Hvis man er en golfer som trenger ekstremutfordringer og som ikke har manko på baller i bagen, kan vi anbefale Monte Mayor som ligger inn i fjellene etter avkjørselen til restaurantbyen Benahavis. Dette er en meget utfordrende og kupert bane hvor man må kjøre bil.

  En bane vi varmt kan anbefale i samme område som Monte Mayor, er Marbella Club Golf. Dette er en helt ny golfbane som åpnet i november 99. Den er bygget av eieren av Hotel Marbella Club i Marbella primært for hotellgjestene. Det er imidlertid mulig å få spilt ved henvendelse til hotellet. Banen er meget morsom, meget godt vedlikeholdt, har teknisk gode golfhull og ligger i kupert terreng med fantastisk utsikt mot Gibraltar. En flott opplevelse er garantert på en bane som vi mener er blant de fineste i regionen. Rundeprisen har dessverre steget og man må for tiden ut med rundt kr 1000 for en runde.

  Los Arqueros ligger i fjellene på veien mot Ronda kun 5 minutter fra San Pedro. Dette er en flott bane som er tegnet av Spanias golfyndling Seve Ballesteros. En godt vedlikeholdt bane med varierte og utfordrende hull. Den er kupert og tung å gå, og vi anbefaler derfor bil. Like ved ligger La Quinta som har 27 hull. Den ligger i fjellene med utsikt over golfdalen Nueva Andalucia. Banen er ikke spesielt lang eller utfordrende, men passer uten tvil best for golfere som slår rett da hullene er relativt trange.

  I golfdalen nedenfor La Quinta og rett inn fra Puerto Banus ligger tre meget flotte golfbaner. Spesielt Las Brisas må sies å være meget eksklusiv noe greenfee på kr 1200 skulle tilsi. Greenfeespill kun til spesielle tider. Aloha Golf har noe lettere tilgjengelighet og holder tildels like god standard som Las Brisas. Den tredje banen; Los Naranjos, eies av svensker og er en relativt enkel parkbane. Dette er en meget tilgjengelig og populær bane som dessverre har hatt noe problemer med greenene de siste årene. Kvaliteten har således blitt noe forringet noe som også skyldes høyt belegg. Atmosfæren er imidlertid befriende upretensiøs og klubbhuset og de ansatte er hyggelige og imøtekommende.

  Øst for Marbella kan vi nevne Rio Real som sannsynligvis har det flotteste klubbhuset i hele regionen. Banen er ganske lett, meget populær og lett tilgjengelig. Imidlertid har kvaliteten gått ned som en følge av stort belegg. Runder over 5 timer er dessverre ikke uvanlig og kan være en prøvelse selv for de mest tålmodige. Marbella Golf Club like ved er også en bane med noe varierende kvalitet som gjennom et flott klubbhus og relativt høy greenfee forsøker å holde på et eksklusivt image. Det mislykkes dessverre, men banen er verdt en runde for dem som ikke ønsker å dra for langt.

  Ved siden av Rio Real ligger Santa Clara (ved siden av Hospital Costa del Sol). Banen åpnet i 2002, er variert og svært velstelt. Klubbhuset er overdådig flott og er en åpenbar årsak til den solide rundeprisen på rundt EUR 100. Banen er ikke spesielt lang eller krevende og passer for alle nivåer.

  Videre mot Malaga finner vi Santa Maria Golf ved Elviria. Dette er blitt et flott anlegg med mange skandinaver, flott klubbhus og fantastisk utsikt. Banen er lagt i relativt bratt terreng oppover i fjellene og vi anbefaler bil for dem som ikke er ute etter en skikkelig trim. Banen er morsom og har utfordrende hull. Det er lagt vekt på godt vedlikehold og idyll med flotte fossefall hvor froskene kvekker høyt nok til å forstyrre konsentrasjon til en ømfintlig sjel. Rundeprisen ligger på rundt EUR 70, men man kan få spilt "twilight hours" (sent på dagen) til rundt det halve.

  Nærmere Fuengirola finner vi Mijas Golf som har to 18-hullsbaner av topp kvalitet. Los Olivos er den nyeste banen og er variert uten å være spesielt vanskelig. Den ligger inntil det eksklusive hotell Byblos og de som slår skjevt kan risikere å måtte unnskylde seg overfor frokostspisende hotellgjester. Los Lagos er den eldste banen og består av mye vann og bunkere. God utfordring og hyggelig parkbane. Klubben har hyggelig klubbhus og betjening. Greenfee er moderat selv om etterspørselen kunne tilsi at de kunne tatt høyere priser.

  I samme område ligger banene La Cala og Torrequebrada. La Cala har to meget kuperte og utfordrende 18 hullsbaner hvor man bør ha bil. Den meget etterspurte golfdoktoren David Leadbetter (også kalt Playbetter og Putbetter) har en egen golfskole på anlegget. Denne er varmt anbefalt for golfere som kan innrømme at de faktisk trenger å forbedre svingen sin. Torrequebrada Golf ligger ned mot sjøen nærmere Malaga og er en helt grei bane av middels kvalitet og utfordring.

  Vi har her kun tatt for oss et lite utvalg av de mer enn femti golfbanene i området. Mange vil oppleve at det kan være vanskelig å få spilletid spesielt i høysesongen fra september til mai. Dette gjelder spesielt for firerballer. Det er ikke dumt å bestille tid før man drar ned til Marbella, men man må da være oppmerksom på at mange av banene krever betaling via kredittkort ved bestilling. Det er imidlertid ikke vanskelig å få spilt hvis man er en eller to som ønsker å spille. I golfens lavsesong fra juni til september er det sjelden fullt og tider er ikke noe problem. Klikk her for en oversikt over banene i området med alle detaljer for booking.

TOPPEN

Tilbake til Nyhetsbrevsiden
dot

Jan Aaseth
Tlf/Faks: 22503012
Mobil: 97121313 / 91754607
E-mail: info@spainliving.com